Bosbranden in Canada blijven duren: Zo vroeg op het jaar ?

17-06-2023

© AFP 

Verwoestende bosbranden teisteren opnieuw het westen van Canada, met name in de provincie Alberta. De omstandigheden na een warme meimaand zijn ideaal voor de verspreiding van natuurbranden. Klimaatwetenschapper Valerie Trouet van het Klimaatcentrum benadrukt dat de grootschalige branden in deze vroege fase van het seizoen uitzonderlijk zijn en dat het bosgebied verschilt van dat in Californië.

Canada wordt geconfronteerd met de meest verwoestende bosbranden voor deze tijd van het jaar, waarbij al meer dan 48.000 vierkante kilometer (ruim anderhalve keer de oppervlakte van België) is verwoest. Hoewel de situatie verbetert in de oostelijke provincies Quebec en Ontario, laaien de branden opnieuw op in Alberta.

Bosbranden komen tijdens de zomer vaker voor, maar de omvang en het vroege tijdstip van deze branden zijn ongekend. Klimaatwetenschapper Valerie Trouet wijst op de combinatie van factoren, waaronder de buitengewoon hete maand mei en de resulterende droge vegetatie, samen met veel blikseminslagen.

Volgens het Canadese agentschap voor de bestrijding van bosbranden waren er gisteren 450 brandhaarden, waarvan 220 niet onder controle waren. De westelijke regio van Canada is bedekt met dikke rook, die naar verwachting nog enkele dagen zal aanhouden.

Hoewel er een risico is op rookhinder in Alberta, wordt er voorlopig geen gevaar verwacht dat de rook Europa zal bereiken, zoals in beperkte mate gebeurde bij de branden in Quebec. De rook in Alberta wordt oostwaarts gedreven over de prairies van de provincies Saskatchewan en Manitoba.

In tegenstelling tot Californië en het westen van de Verenigde Staten, waar bosbranden regelmatig voorkomen als een natuurlijk onderdeel van het mediterrane klimaat, hebben de boreale bosgebieden in Canada een veel lagere frequentie van branden, ongeveer eens in de 80 tot 100 jaar in een specifiek gebied.

Deze situatie in het verleden kan echter in de toekomst veranderen als gevolg van klimaatverandering, waarbij bosbranden waarschijnlijk veel vaker zullen voorkomen. Het is essentieel dat er inspanningen worden geleverd om de impact van klimaatverandering te verminderen en de kwetsbaarheid van bosgebieden voor branden te verminderen.


Rook was afgelopen week zelfs zichtbaar tot in New York


Afgelopen week werd ook New York getroffen door de rook van deze zware bosbranden. De stad die nooit slaapt leek even stil te vallen. De dag leek daar prachtig te starten tot opeens de lucht helemaal oranje kleurde door deze vervuiling en rook. De inwoners van de stad werden geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en ramen + deuren gesloten te houden. Wie toch de straat op moest, droeg het best een speciaal mondmasker.