Zware onweersbuien bleven uit... Hoe komt dat?

10-07-2023

Gisteren werd zwaar onweer verwacht. Al bij al bleef het zware er uit en kregen we gewoon onweer te verwerken. Het regende op de meeste plaatsen wel vrij fel. Wij schrijven dit artikel nadat we een aantal mails kregen dat de waarschuwingen van ons en van andere pagina's overroepen was. Daarom vertellen wij jullie even waarom onweer zo moeilijk te voorspellen is...


Chaotisch karakter...

Onweer vertoon een aantal kenmerken van chaotisch gedrag. Kleine verschillen in de atmosfeer kunnen leiden tot grote verschillen in de ontwikkeling van onweer. Dit fenomeen heten we het vlindereffect, dit maakt het ook zeer moeilijk om onweer zowel op lange termijn als korte termijn te gaan voorspellen.


Lokale variabiliteit 

Onweersbuien kunnen zeer lokaal van aard zijn, waardoor ontwikkelingen en hun pad moeilijk te voorspellen. Terwijl het ene gebied zwaar getroffen kan worden en paar kilometers verder niks krijgen. Het voorspellen van onweer op specifieke locaties is daardoor zeer moeilijk.


Korte levensduur

Onweersbuien hebben vaak een relatief korte levensduur. Dit varieert van enkele minuten tot hoogstens enkele uren. Dit betekent dat zelfs kleine afwijkingen in de omstandigheden of in de atmosfeer een grote invloed hebben op het gedrag en de intensiteit van onweersbuien. Het voorspellen van de ontwikkeling en uitdoving van onweer is dus een uitdaging.


De natuur beslist

Dan klinkt deze uiteraard logisch... de natuur beslist wat er gaat gebeuren. Onze voorspellingen worden gemaakt op basis van weermodellen en berekeningen door computersystemen. Het klink dus logisch dat de natuur alles in handen heeft, daar staan wij en andere pagina's uiteraard machteloos tegenover. Het kan zijn dat er de avond voor het noodweer er code rood moet afgegeven worden, om tegen de ochtend helemaal verdwenen te zijn. In termen van het weer is alles mogelijk.


Uiteraard zijn er nog redenen waarom onweer zo moeilijk te voorspellen is. Dit artikel is alleen maar informatie bedoeld.